top of page
Zoeken

Plan(t) de zaadjes, voor jouw nascholingen..

De zaden van nu, zijn de bloemen van morgen. Wacht dus niet te lang met zaadjes planten.

 

Beste leden,Wij als werkgroep, gaan graag voor jullie aan de slag om alles uit de nascholingen te halen die wij aanbieden. Zo hebben wij onlangs een bestuursvergadering bijgewoond en hebben wij een Heidag gehad met de werkgroep. Tijdens de Heidag zijn er veel leuke nieuwe plannen bedacht om uit te gaan werken voor komend en volgend jaar. Het is soms puzzelen om de nascholingen zo goed mogelijk bij zo veel mogelijk leden aan te laten sluiten. Om dit te kunnen bewerkstelligen, willen wij jullie vragen een korte peiling in te vullen: peiling De peiling bestaat uit drie korte vragen en kost slechts één minuut van je tijd. Alvast heel erg bedankt voor het invullen.


 NIEUWS

Beroepscode Vertrouwelijkheid

Hoe ga ik om met geheimhouding?

Eén van de waarden uit onze beroepscode is vertrouwelijkheid. Wat is dit precies? Wanneer mag ik dit doorbreken? Tijdens deze nascholing krijg je praktische handvatten van een specialist hoe hier mee om te gaan in de dagelijkse praktijk.


TYD

Pak je kans om je in te schrijven voor 1 van de nascholingen van TYD dit najaar. Duik jij in de wereld van de NGT of wil jij de magie van een visuele vertaling ontdekken? Je kan je opgeven voor een losse bijeenkomst of voor een reeks van drie met een leuke korting.


Lexicon plusHoud maandagavond 27 mei van 20.00 - 21.00 uur vrij in je agenda voor een online nascholing om je lexicon up-to-date te houden. Binnenkort meer informatie en de mogelijkheid om je voor deze avond of een avond in augustus/november in te schrijven. 


NASCHOLINGSAGENDA 

Systemische intervisieVoor de deelnemers die de Opstellingenreeks “Systemische blik op het vak” en/of Grip op het vak hebben gevolgd, is er de mogelijkheid om systemische intervisie te volgen bij Welopstellingen. Breng je casus in en  krijg middels een opstelling  zicht op je eigen handelen. Laat je verrassen door de verhelderende uitkomst!

Vrijdagochtend 10 mei

Woensdagochtend 11 september en 30 oktober

Lees meer op de website.


Oefendag co-tolkenEen dag vol rollenspellen in kleine groepjes

In mei organiseren we een dag die volledig in het teken zal staan van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. In kleine groepjes gaan we uiteen om de theoretische kennis die we hebben opgedaan tijdens de webinar en de praktische nascholing om te zetten in de praktijk. Je doet dit door middel van rollenspelen met dove en horende samen, zodat we een zo realistisch mogelijke setting kunnen creëren om ervaring op te doen met het co-tolken. 

Woensdag 24 mei (mits je Vahn, co-tolken zo! hebt gevolgd)

Lees meer op de website.


De nieuwe beroepscode deel 1: 7 waarden

De nieuwe beroepscode deel 2: in de praktijk

- NOG EEN PAAR PLEKKEN VRIJ -

Misschien denk je niet meteen aan de meest zinderende nascholing bij de term: beroepscode…niets is minder waar! Tijdens eerdere rondes over dit onderwerp kwamen allerlei interessante stellingen en uitdagingen mbt ons vak aan bod. Een waardevolle nascholing die op een leuke, interactieve manier wordt aangeboden.

Zaterdag 25 mei

Lees meer op de website.


Opstellingen

Systemische blik op het vak

Vanwege het overweldigende succes van deze mooie nascholing hebben we weer 4 dinsdagavonden geprikt in het najaar. Kom naar deze verrassende reeks bijeenkomsten en leer op een andere manier naar jezelf en je vak te kijken! Een mooie bijkomstigheid is dat je na het volgen van deze nascholing ook mee kan doen met de systemische intervisie. 

Dinsdagavond 17 en 24 september, 1 en 15 oktober

Lees meer op de website.


Beroepscode Vertrouwelijkheid

Hoe ga ik om met geheimhouding?

We gaan de waarde Vertrouwelijkheid van de  Beroepscode onder de loep nemen. Onder begeleiding van mr. E.S.R. (Ehran) Ester, advocaat en voorzitter klachtencommissie, wordt de waarde toegelicht en het doorbreken daarvan. Aan de hand van de theorie krijg je handvatten aangereikt die je kan toepassen als je te maken hebt met vragen omtrent het beroepsgeheim. Door praktijkvoorbeelden leer je hoe die handvatten toegepast kunnen worden. We kijken ook naar beroepscodes uit een ander werkgebied waarin je tolkt; bijvoorbeeld bij de politie of in de GGZ. Tenslotte gaan we aan de slag met casussen/vragen die deelnemers ingestuurd hebben en die we in de alledaagse praktijk kunnen tegenkomen.

En zo krijg je steeds meer inzicht in de waarde Vertrouwelijkheid en ben je in staat de beroepscode nog beter toe te passen.

24 september online

22 november regio Utrecht

Lees meer op de website.


Grip op het vakAls tolken zijn we niet gewend om even na te praten over wat er is gebeurd, maar deze emoties of spanningen van een volle dag kunnen wel een weerslag hebben. Het onderwerp zelfzorg staat nauwelijks op de kaart en daar hebben wij een mooie nascholing voor ontworpen, een nascholing die je enerzijds inzicht geeft in je gedachten en emoties voor en tijdens een opdracht en anderzijds hoe je emoties  goed kan verwerken na een opdracht. 

Theoretisch?? Nee, we gaan echt aan de slag met allerlei oefeningen die jij na deze nascholing zelf kan doen!

Er zijn 2 praktijkdagen en 2 online bijeenkomsten om te delen hoe het je vergaat.

2024: 4 okt en 8 nov van 10-17h in Amersfoort en 17 okt en 21 nov van 19.30-21h online

2025: 17 jan en 14 feb van 10-17h in Amersfoort en 30 jan en 6 maart van 19.30-21h online

Lees meer op de website.


NBTG University: Cindy van Boven  -  online webinar

Over haar onderzoek naar meervoudsvormen in NGT

Ken jij de verschillende meervoudsvormingsstrategieën in de NGT? Cindy van Boven (UvA) deed vier jaar lang taalwetenschappelijk promotieonderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal. In dit webinar vertelt ze over één van de onderwerpen die ze heeft onderzocht: meervoudsvorming.

Donderdagavond 10 oktober

Lees meer op de website.


Puur NGT  -  in samenwerking met TYD

Laat het Nederlands los… Duik in de wereld van de NGT. 

De nascholing "Puur NGT" neemt je mee op een reis waarin Nederlandse uitdrukkingen uit vertalingen worden verwijderd, en je ontdekt hoe je puur NGT kunt denken en uiten. Deze interactieve en boeiende ervaring zal niet alleen je begrip van puur NGT verdiepen, maar je ook praktische vaardigheden aanreiken.Schrijf je in voor "Puur NGT" en ontdek de kracht van visueel denken in gebarentaal!

Vrijdagochtend 8, 15 en 22 november  - Je kunt 1, 2 of 3 bijeenkomsten volgen.

Lees meer op de website.


Van 2D naar 3D  -  in samenwerking met TYD

Ontdek samen met ons de magie van een visuele vertaling!

Tijdens de boeiende nascholing "van 2D naar 3D" leer je de kunst van het omzetten van platte beelden in een prachtige visuele vertaling. Tijdens deze nascholing komen Visual Vernacular, rolnemen, lokalisatie en classifiers via interactieve oefeningen aan bod.  Schrijf je in voor deze intrigerende nascholing en ontdek samen met ons de magie van een visuele vertaling! Vrijdagmiddag 8, 15 en 22 november - Je kunt 1, 2 of 3 bijeenkomsten volgen.

Lees meer op de website.


Klik op AGENDA om je aan te melden. Je vindt hier alle nascholingen op een rijtje!


Heb je behoefte aan een bepaalde nascholing, heb je ideeën of wil je een nascholing graag in je eigen regio laten plaatsvinden, laat het ons weten. We denken graag met je mee. Graag tot ziens!

Met vriendelijke groet,

NBTG Werkgroep Ontwikkeling & Scholing
 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page