top of page
Zoeken

Overleg over kaders leefdomein


Stand van zaken

Onlangs is er overleg geweest tussen het UWV/VWS en de belangenorganisaties over de nieuwe kaders in het leefdomein. UWV en VWS zijn, onder andere op basis van casuïstiek aangeleverd door de kerngroep, in gesprek om te verkennen of en hoe de kaders aangepast kunnen worden zodat deze beter aansluiten op de behoeften van de tolkgebruikers. Maar UWV en VWS willen daarbij ook aandacht hebben voor de houdbaarheid van de voorziening (qua financiën en beschikbaarheid van tolken) en het voorkomen van excessen.

Tevens hebben wij het UWV het signaal gegeven dat er veel onzekerheid heerst binnen de doven- en slechthorendengemeenschap; veel tolkgebruikers 'sparen’ de eerste 30 uur op. Men zet die uren voor een periode on hold om zo de standaarduren beschikbaar te houden voor een vakantie in het buitenland.

Het UWV zal dit signaal meenemen in het overleg met VWS over de aanpassing van de kaders in het leefdomein.

Nadere uitleg maximum 8 uren tolkvoorziening leefdomein Naar aanleiding van een vraag van een van onze leden, hebben wij het UWV verzocht om nadere uitleg over het maximum van 8 uren per dag in de nieuwe beleidsregels voor het leefdomein. Hieronder volgt de uitleg van het UWV, waarvan het meeste waarschijnlijk wel bekend is bij de leden: - Als een tolkgebruiker de standaard uren tolkvoorziening inzet (30/168), dan is er geen max. - Als een organisatie binnen het leefdomein uren aanvraagt voor een bijeenkomst (en voldoet aan de voorwaarden om als organisatie uren tolkvoorziening te ontvangen) dan is het uitgangspunt van het UWV dat er niet meer dan 8 uur per dag verstrekt wordt.

- Als een individu binnen het leefdomein een aanvraag doet voor aanvullende uren, dan is het uitgangspunt van het UWV ook dat niet meer dan 8 uur per dag verstrekt wordt. Het is een uitgangspunt waarvan door het UWV kan worden afgeweken. Bijvoorbeeld bij een huwelijksfeest dat langer dan 8 uur duurt. - Het UWV hanteert geen max op het aantal uur dat een tolk kan tolken. Dus als een tolk ergens 8 uur tolkt en daarnaast op dezelfde dag voor een andere opdracht ook nog uren maakt is dat voor het UWV geen aanleiding om niet uit te betalen.

bottom of page