top of page
Zoeken

Is die tolk(erf)goed?

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Lieve collega-tolken,


Over 6 jaar is het alweer zover, dan komt er weer een jubileum van de NBTG!

Wij bedachten ons dat er voor het feest wel een begin moet zijn gemaakt om ons mooie beroep vast te leggen en dan kunnen we dat mooi presenteren op het jubileum!

Jullie vragen je vast af, hoe we dat voor ons zien….bij deze, een tipje van de sluier:


Laten we beginnen bij het begin.

De tolken van het eerste uur zijn al een behoorlijke reis onderweg (zij gaan al bijna richting pensioengerechtigde leeftijd.) Daarom lijkt het ons de hoogste tijd om deze ‘Iconen’ eens in het zonnetje te zetten. Dit doen wij door hen te vragen om ons mee te nemen op hun reis in hun werkende leven en ons te vertellen waar zij de afgelopen jaren mee te dealen hebben gehad. Echt hoor… jonge garde, jullie zullen het vast niet geloven, maar vroeger tolkte je voor een flesje wijn en een bloemetje. Later werd dit een doosje Merci, en weer veel later werd dit omgezet naar een officieel uurtarief in guldens….. :-). Hoe de échte vork in de steel zit, willen we graag met jullie hulp vastleggen. Dit voor onze toekomstige collega’s, voor het archief en ons jubileum. Want er is nauwelijks iets bewaard op beeld of geluid van hoe ons beroep er in vroeger tijden aan toe ging!


Dit “tolkerfgoed” is erg waardevol én heel bijzonder. Vandaar dat we met dit bericht een oproep willen doen:

1: Aan de tolken die voor het jaar 2000 al tolk waren: zou jij mooie ervaringen met ons willen delen voor dit archief? (later gaan we aan de slag met de volgende generatie, nog even geduld jullie :) )

2: Aan de tolken die mee willen werken aan dit project: denk dan aan helpen met interviewen, filmen, schrijven/redigeren, editten, alle enthousiaste bijdragen zijn welkom!


Denk er even over na, en laat ons dan per mail weten dat je mee wilt doen, zo rond de ALV, op 12 april (hint hint!)

In ieder geval graag voor 15 april , zodat we alvast een begin kunnen maken!

Ben je nou druk met een verhuizing, zwangerschap of andere zaken dan mag je natuurlijk ook later aanhaken (dit mag wel al voor 15 april aangegeven worden natuurlijk ;) )

We wachten jullie enthousiaste en positieve reacties af!


Groetjes, Ramon en Marlous


bottom of page