top of page
Zoeken

Brief vaste Kamercommissie VWS en UWV over beleidsregels nieuwe leefdomein.

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

De Kerngroep harmonisatie tolkvoorziening heeft, op initiatief van Dovenschap en Divers Doof, een brief verzonden (bijlagen zijn hier niet toegevoegd) aan de vaste Kamercommissie van VWS over de nieuwe beleidsregels voor het leefdomein. Een soortgelijke brief is naar de Raad van Bestuur van het UWV gestuurd. Het nieuwe beleid gaat in tegen de fundamenten van het VN-verdrag Handicap. In de brief is daarom zware kritiek geuit op de belemmeringen in maatschappelijke participatie die deze nieuwe beleidsregels opwerpen voor doven en slechthorenden.


Volgens het nieuwe Protocol voorzieningen bepaalt het UWV in welke gevallen er extra tolkuren mogen worden ingezet en welke activiteiten de maatschappelijke participatie van tolkgebruikers bevorderen. Het aantal uren dat een tolk ingezet mag worden is daarbij beperkt tot maximaal acht uur per dag. Dat betekent o.a. dat er voor vakanties in het buitenland geen tolkuren meer worden toegekend.


Ons doel is om de aandacht van de Tweede Kamer te vragen voor de problemen die hierdoor voor doven en slechthorenden ontstaan om op gelijkwaardige wijze aan de maatschappij deel te kunnen nemen. We hopen door deze actie de beleidsregels alsnog terug te kunnen draaien dan wel te verbeteren.


De brief is mede ondersteund door Ieder(in) en SH-jong.


bottom of page