U bent hier

Famke Blogt: UNASLI

Vanaf juli 2016 zal Famke Wildeman (tolk Nederlandse Gebarentaal sinds 2002) in Uganda wonen, om tolken Ugandese Gebarentaal te ondersteunen bij het professionaliseren van het beroep. Maandelijks schrijft zij een column over haar werk en leven in Uganda.

Toen ik vorige maand in Uganda was, had ik een afspraak met Hope Agwang, de voorzitter van de vereniging voor Ugandese tolken gebarentaal (UNASLI). We zouden praktische afspraken maken over onze samenwerking, maar al snel spraken we over de inhoud.

In Uganda zijn naar schatting 1 tot 1,2 miljoen doven en ernstige slechthorenden. In de afgelopen vijftien jaar zijn er zo’n 450 tolken Ugandese gebarentaal opgeleid. Toch zijn er in het land maar maximaal 150 tolken gebarentaal werkzaam, de meesten niet fulltime. Er is namelijk geen goede financiering vanuit de overheid. Het VN-verdrag inzake mensen met een handicap is geratificeerd op 25 september 2008. In de Ugandese wet staat dat tolken ingezet moeten worden in publieke instellingen, zoals scholen, ziekenhuizen en in de rechtbank. In de praktijk gebeurt dat maar weinig. Dove mensen hebben meestal geen geld om zelf een tolk te betalen. Dus zitten veel tolken zonder werk en veel doven zonder tolk.

Het houdt me bezig. Natuurlijk vooral voor de doven, die te weinig kansen krijgen zich te ontwikkelen. Maar hoe is het voor de docenten van de tolkopleiding om mensen op te leiden die vervolgens geen betaald werk vinden? Het antwoord van Hope is duidelijk; het is niet anders dan bij welke opleiding ook. Het grootste deel van de afgestudeerden aan universiteiten in Uganda vindt nooit een baan op het niveau van hun opleiding. Er is dus zoveel talent dat niet benut wordt. Zoveel kansen voor de toekomst die nu blijven liggen. Als Uganda deze jongeren een kans geeft, om hun kennis in te zetten en hun talenten te ontwikkelen, dan is er zoveel vooruitgang mogelijk. Hoe ga je daar mee om, als je in zo’n land leeft? Misschien helpt het als je Hope heet.

 Wil je m’n werk volgen en/of ondersteunen? Stuur me een mail (famke.wildeman@gmail.com) als je m’n maandelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen. In Uganda leef ik van giften. Wil je me financieel ondersteunen, maak dan je gift over op NL47TRIO0212491466 tnv FCRB Wildeman.

Famke