U bent hier

Famke blogt: AGM in Uganda

UNASLI - Bestuursverkiezingen

De General Assembly, de Algemene Ledenvergadering van UNASLI, vond plaats op 10 september. Met het bestuur van die tijd hebben we de vergadering voorbereid. Het was voor mij een hele spannende tijd. Op de General Assembly werden alle bestuursposten opnieuw gekozen. Het zit vol politiek, campagnevoering achter de schermen en onvoorspelbare uitkomsten. Uiteindelijk liep alles toch heel goed, en zijn bijna alle bestuursleden herkozen. De overige posities zijn met andere leden aangevuld. De verkiezingen waren pas aan het eind van de dag. Eerst hadden we het rapport van de voorzitter Hope over de afgelopen jaren, waarna de leden vragen konden stellen. Dat verliep eigenlijk allemaal heel erg goed. Hope presenteerde zich goed en benoemde ook het zwakke punt van de afgelopen jaren: de communicatie naar de leden.

Lunch

Vervolgens was er een lunch, wat hier bestaat uit een warme maaltijd. Geheel ongebruikelijk hebben we de aanwezigen gevraagd daarvoor te betalen. Alleen de mensen die van ver kwamen, kregen hun lunch gratis, dankzij de steun uit Nederland. De mensen die niet rondom Kampala wonen en werken, hebben nu eenmaal meestal minder geld.

Statuten

Na de lunch zijn de statuten besproken. Dan krijg je uitgebreide discussies over wat precies het doel is van UNASLI. Doen we bijvoorbeeld alleen onderzoek naar tolkgerelateerde zaken of ook naar Gebarentaal? Bij de vergadering waren ook een paar afgevaardigden van andere organisaties aanwezig, voornamelijk Doven. Zij gaven ook hun input en een paar wijzigingen zullen nu doorgevoerd worden. Dit proces werd geleid door een externe, en ik genoot ervan hoe ze iedereen in hun waarde liet en tegelijk heel duidelijk sturing kon geven aan het proces. Uiteindelijk waren dan de verkiezingen, en om 20:30 uur was de dag eindelijk ten einde.

International Deaf Awareness Week (IDAW)

Afgelopen week was de IDAW 2016. Dit jaar in Lira, een stad vijf uur ten noorden van Kampala. Ik ben er vanaf woensdag naar toe gegaan, met een bus vol met collega’s van UNAD, andere tolken en Doven. Denis bracht me ’s ochtends naar de bus. Ik was een half uur te laat, maar uiteindelijk duurde het nog ruim een uur voor we vertrokken. En toen op naar het noorden, naar de warmere regionen. Nou, dat heb ik geweten, ik heb heel wat gezweet de afgelopen dagen!

Toen we aankwamen op woensdag, bleken we nog op tijd voor de activiteit die middag, het debat tussen twee scholen. Ze debatteerden, op Engelse wijze, over de stelling of de overheid genoeg doet voor Doven. Daarna ben ik met Hope op zoek gegaan naar een goed hotel voor mij. Dat hotel bleek ’s nachts toch een probleem te hebben; het begon te hozen en m’n kamer kwam blank te staan. Ik sliep al en werd wakker. M’n bed was erg nat geworden. Uiteindelijk ben ik naar een andere kamer gegaan waar het bed maar een klein beetje nat was.

De dag erna was de lezing van UNAD over het thema “Agenda 2030: Leave no Deaf person behind”, over internationale doelen die zijn vastgesteld. ’s Middags was er een voetbalwedstrijd tussen een Doof en een horend team. Het horende team won met één penalty verschil. Vrijdag was de grote finaledag, met eerst een mars door de stad, en vervolgens een grote bijeenkomst. Groepen traden op en er waren speeches. Een belangrijke politicus was de Guest of Honor. ’s Avonds was er een social evening. Het was eerst kletsen en later dansen. Ik ben tot 00:30 uur gebleven en toen terug naar m’n hotel gegaan.

 

 

Famke